Kunst werkt verslavend. Sommigen halen kunst het liefst naar zich toe om er alleen of met familie en vrienden thuis van te genieten. Anderen gaan zo vaak als ze kunnen op pad om musea, kerken, galeries en andere plaatsen te bezoeken waar kunst getoond wordt. Door de overvloed aan kunst waarmee je geconfronteerd wordt, dreigt er daardoor vervlakking op te treden in kunstbeleving. Routine treedt in. De enige remedie, is proberen amateur te blijven. Dus: open blijven staan voor nieuwe ervaringen in het vertrouwen dat die wel eens net zo bijzonder zouden kunnen blijken te zijn als bepaalde zeer bijzondere ervaringen met kunst die je in het verleden hebt gehad en die zich hebben vastgezet in je geheugen.
Carel Blotkamp, Nederlands kunstenaar en emeritus hoogleraar moderne kunst, geeft in dit boek een aantal voorbeelden van zulke onvergetelijke ervaringen. Hij noemt het boek 'Blikseminslag', voor de verpletterende indruk die kunst onverhoeds kan maken op de beschouwer.
Carel Blotkamp heeft vele publicaties op zijn naam staan, onder meer monografieën over Piet Mondriaan, Pyke Koch, Carel Visser en Daan van Golden. 'Blikseminslag' is de bundeling van columns die hij schreef voor Kunstschrift, aangevuld met nieuwe materiaal.